operatie Pegasus

operatie Pegasus
Operatie Pegasus staat bekend als een van de meest spectaculaire massaontsnappingen van de Tweede Wereldoorlog. 130 geallieerde militairen die mede na de Slag om Arnhem waren achtergebleven zijn onder de neus van de bezetter over de Rijn gezet bij Renkum en in veiligheid gebracht. In de daaraan voorafgaande periode zijn deze ondergedoken militairen door het verzet verspreid over de Veluwe bij dappere inwoners ondergebracht. De 130 militairen, de verzetshelden en de onderduikfamilies die hun leven voor hen gewaagd hebben, vormen tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie en verhalen voor velen.

Pegasus Wandelfestival
Deze historisch context is ook waar ons artistieke team hun inspiratie in vindt. Het Pegasus Wandelfestival bestaat uit drie wandelroutes door een landschap vol verhalen. Verhalen over oorlog en de weg naar vrijheid. Onderweg worden de wandelaars verrast door culturele interventies.

Wandelen, kijken, luisteren en beleven in het decor van schitterende natuur. Met de inzet van muziek en theater creëren wij op de wandelroutes, die we beschouwen als ons podium, een nieuw belevenisvol cultureel festivalconcept rond de betekenis en onschatbare waarde van vrijheid. Dat doen we met groot respect voor de historische context van WO-II, Airborne en Operatie Pegasus. Tegelijk laten wij de deelnemers een wandelende tijdreis maken die hen meevoert van de indrukwekkende geschiedenis van toen naar nu.

We kiezen voor de taal die iedereen verstaat: die van de kunsten. Van muziek en van theater. We creëren een laagdrempelige context (wandelroutes) voor hoogwaardige programmering en gebruiken de herkenbare tijdloze thema’s uit de historische gebeurtenissen om verbinding te maken met de wereld nu.